top of page

Najčešća pitanja roditelja darovite djece

Iva Slačanac

Roditelji nerijetko imaju brojna pitanja vezana uz darovitost i nedoumice u vezi toga što se pod tim pojmom podrazumijeva. U nastavku donosimo najčešća pitanja roditelja.

Rađaju li se darovita djeca isključivo darovitim roditeljima i moraju li roditelji i sami biti daroviti kako bi pomogli djetetu u njegovom razvoju?

Roditelji ne moraju biti i sami daroviti (pokazivati visoke sposobnosti ili talente ) da bi njihova djeca bila darovita. Također, roditelji djetetu mogu pomoći otkrivanjem djetetovih interesa, njihovim podržavanjem i upućivanjem djeteta na izvore u kojima mogu saznati više o onome što ih zanima.


Mogu li roditelji prepoznati darovitost kod svoje djece?

Iako se smatra da su roditelji zaslijepljeni emocijama, Vi možete biti vrlo dobri, često i najbolji opažači darovitosti djeteta (naročito u predškolskom periodu). Ovaj roditeljski "osjećaj" da je dijete darovito ima veliki utjecaj na kasniji razvoj djeteta.


Mogu li roditelji utjecati na razvoj darovitog djeteta?

Roditeljska uloga u razvoju darovitosti je jako važna. Ovaj utjecaj je višestruk. Roditelji za dijete predstavljaju izvor sigurnosti, potiču djetetov napredak i osjećaj samopouzdanja i vlastite vrijednosti, prenose na dijete pozitivne stavove prema radu, učenju i znanju. To su osnove pravilne i snažne motivacije, kao i osnove kreativnosti – dvije najvažnije komponente svake darovitosti. Također, roditelji mogu uključiti dijete u izvanškolske aktivnosti čija je svrha razvijanje sposobnosti u području za koje dijete pokazuje interes i formiranje prijateljstava s vršnjacima koji imaju slične/iste interese. Usto, darovita djeca nerijetko vole zagonetke, mozgalice i kvizove, pa ih je moguće izlagati tim sadržajima.


Je li razvoj darovitog djeteta "put posut ružama" ili i tu mogu nastupiti teškoće i problemi?

Darovita djeca imaju specifičnosti koje im mogu otežavati snalaženje i uklapanje u socijalnu okolinu: - prevelika kritičnost prema sebi i drugima, - socijalna izoliranost i povučenost, - otpor i lijenost za rutinske i mehaničke aktivnosti, - problemi u obiteljskim odnosima i prihvaćanju dominantne uloge darovitog djeteta.


Mogu li roditelji pogriješiti ako ignoriraju znakove darovitosti kod svog djeteta?

Ponekad roditelji, u želji da zaštite dijete od napora, da mu osiguraju «mirno djetinjstvo», ne žele da dijete previše uči, da bude stalno za knjigom i slično, te ga usmjeravaju u sport, igru i druženje. Uočene znakove darovitosti kod djeteta ne treba ignorirati, već poticati i razvijati.


Što roditelji mogu poduzeti da svom darovitom djetetu osiguraju optimalan razvoj?

Roditelji trebaju pružiti djetetu prvenstveno emocionalnu podršku, uvažavati i poštivati djetetove granice i mogućnosti. Na darovitu djecu naročito negativno mogu utjecati preveliki zahtjevi roditelja. Katkada su ambicije roditelja za stalnim potvrđivanjem svoga darovitog djeteta tolike da je svaki novi uspjeh djeteta njima signal za zahtijevanje novih i većih uspjeha. To dovodi do preopterećenja, zamora i zasićenja djeteta, a što se obično reflektira otporom i neizvršavanjem školskih obveza.


bottom of page