top of page
Open Book
Traditional Library
Empty School Desks And Chairs
Graduation Caps
Classroom
Teacher Writing a Formula on a Blackboard
Stationary photo

O nama

Vera Šušić, dipl. psih. - voditeljica centra

Vera Šušić je stručni suradnik psiholog u Osnovnoj školi Bartula Kašića u Zadru. Posjeduje bogato višegodišnje iskustvo u identifikaciji i radu s darovitim učenicima. Dobitnica je društvenog priznanja "Marulić: Fiat Psychologia" za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije.

Iva Slačanac, mag. psych. - suradnik

Iva Slačanac završila je studij psihologije na Sveučilištu u Zadru. Provodi identifikaciju darovitih učenika, održava edukacije za učitelje i sudjeluje u savjetovanju roditelja. Završila je brojne edukacije (WISC - IV test inteligencije za djecu, PlayAttention, Wartegg test crteža). Polaznica je drugog stupnja edukacije iz kognitivno-bihevioralne psihoterapije.

Nina Glavan, dipl. soc. pedagog - suradnik

Nina Glavan je stručni suradnik socijalni pedagog u Osnovnoj školi Šime Budinića u Zadru gdje je zaposlena od 2012. godine. Educira se u području rada s darovitima te je završila RITHA (Radboud International Training on High Ability) i stekla naziv RITHA Specialist. 

Leda Rokov, prof. rehab. educ. - suradnik

Leda Rokov, profesor edukator-rehabilitator, zaposlena kao stručni suradnik pedagog u OŠ Voštarnica u Zadru. Završila je RITHA program te stekla naziv RITHA Practitioner.

"Darovitost zahtijeva hrabrost."

Georg Brandes

Nastavak radionica u Gradskoj knjižnici Zadar

Dragi pratitelji,

nastavljamo s radionicama za darovite učenike u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar te i ove školske godine radimo na jačanju socio-emocionalnih vještina. Zasad smo održali tri radionice - dvije na temu Razumijevanja i upravljanja emocijama (učenici drugih razreda) i jednu na temu Samopoštovanja i kako vidimo sami sebe (učenici trećih razreda). Na radionicama je vladala vesela i pozitivna atmosfera, posebice kada su učenici glumili određene emocije i imali aukciju za "vrline" s "lažnim eurima". Nastavak radionica je u siječnju 2024. godine te im se iznimno veselimo.

Put ka zvijezdama

Radionicom Put ka zvijezdama dana 24.10.2023. obilježen je Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Bartula Kašića Zadar. Školska knjižnica je, uz suradnju s Centrom za uočavanje i rad s darovitima Zadar (Centar DaR) i Astronomskom udrugom Zadar, organizirala aktivnost kroz koju je uspješno spojena književnost sa znanošću.

Aktivnost je započela čitanjem knjige Mali princ, autora Antonia de Sainta-Exuperya. Nakon čitanja nekoliko odlomaka knjige i lutanja Malog princa po izmišljenim planetima, u realni svijet planeta uveo nas je Dalibor Bučić iz Astronomske udruge Zadar. Učenici su imali priliku vidjeti razne teleskope te postaviti kreativna i interesantna pitanja. Pričalo se i odgovaralo na mnoga pitanja o Suncu, Sunčevom sustavu, misijama Apollo na Mjesec, crnim i bijelim rupama. Učenici su se upoznali i s programom Stellarium preko kojeg su na računalima mogli gledati zvijezde, zviježđa, planete, komete i satelite u stvarnom vremenu.

Također, učenici Osnovne škole Bartula Kašića Zadar od 28.11.2023. do 5.12.2023. mogli uživati u izložbi koju je u hol škole postavila Astronomska udruga Zadar.

 Hvala Astronomskoj udruzi Zadar i veselimo se budućoj suradnji!

ENTER konferencija

Sudjelovali smo na trećem izdanju ENTER konferencije čija je ovogodišnja tema bila Izazovi u radu s darovitima i visokomotiviranima. Psihologinja Iva Slačanac predstavila je način rada Centra DaR, dok je psihologinja Vera Šušić sudjelovala u okruglom stolu na temu Znanje se dijeljenjem množi - iskustva praktičara. Na konferenciji smo imali priliku poslušati i predavanja drugih autora te se veselimo prilici da primijenimo neke nove ideje u praksi.

Radionice za darovite učenike u Gradskoj knjižnici Zadar

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar stručna suradnica Iva Slačanac održala je četiri radionice s darovitim učenicima drugih razreda iz osnovnih škola na području grada Zadra. Radionice su održane kroz svibanj i lipanj 2023. godine te su bile usmjerene na razvijanje socio-emocionalnih vještina darovitih učenika. Teme radionica bile su:

 

1. Razumijevanje i upravljanje emocijama

2. Važnost suradnje s drugima 

3. Kako donijeti dobre odluke? 

4. Kako se nositi s neuspjehom?

Učenici su pokazivali interes za obrađene teme te je vladala ugodna atmosfera, kao što se može vidjeti i na prikazanim fotografijama. Fotografije možete uvećati klikom na iste.