top of page
Open Book
Traditional Library
Empty School Desks And Chairs
Graduation Caps
Classroom
Teacher Writing a Formula on a Blackboard
Stationary photo

O nama

Vera Šušić, dipl. psih. - voditeljica centra

Vera Šušić je stručni suradnik psiholog u Osnovnoj školi Bartula Kašića u Zadru. Posjeduje bogato višegodišnje iskustvo u identifikaciji i radu s darovitim učenicima. Dobitnica je društvenog priznanja "Marulić: Fiat Psychologia" za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije.

Iva Slačanac, mag. psych. - suradnik

Iva Slačanac završila je studij psihologije na Sveučilištu u Zadru. Provodi identifikaciju darovitih učenika, održava edukacije za učitelje i sudjeluje u savjetovanju roditelja. Završila je brojne edukacije (WISC - IV test inteligencije za djecu, PlayAttention, Wartegg test crteža). Polaznica je drugog stupnja edukacije iz kognitivno-bihevioralne psihoterapije.

Nina Glavan, dipl. soc. pedagog - suradnik

Nina Glavan je stručni suradnik socijalni pedagog u Osnovnoj školi Šime Budinića u Zadru gdje je zaposlena od 2012. godine. Educira se u području rada s darovitima te je završila RITHA (Radboud International Training on High Ability) i stekla naziv RITHA Specialist. 

Leda Rokov, prof. rehab. educ. - suradnik

Leda Rokov, profesor edukator-rehabilitator, zaposlena kao stručni suradnik pedagog u OŠ Voštarnica u Zadru. Završila je RITHA program te stekla naziv RITHA Practitioner.

"Darovitost zahtijeva hrabrost."

Georg Brandes

Projekti s darovitim učenicima

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2023./2024. U Osnovnoj školi Bartula Kašića odobrena su sredstva za provedbu projekta Simbioza reljefa, klime i tla na prostoru zavičaja - Zadarska županija čiji je voditelj Dinko Marin, prof. savjetnik. Uz Centar DaR, u projekt su uključeni i Ivana Maruna, prof. savjetnik te izvr.prof.dr.sc. Marica Mamut i Rina Milošević, mag.geogr sa Sveučilišta u Zadru. U sklopu projekta održan je niz radionica za djecu (poput radionica Klima i tlo i Geomorfološka obilježja krša), ali su provedene i brojne aktivnosti poput mjerenja svojstava i analize tla. Učenici su naučili koristiti razne instrumente (na primjer, termometar za tlo i tezinometar), a usto su usvojili i kako na temelju dobivenih rezultata napraviti grafove u Microsoft Excellu. Učenici su sudjelovali i u terenskoj nastavi u laboratoriju Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu gdje su se upoznali s njihovim radom, a također su se okušali i u izradi karata uz pomoć GIS-a (geografskog informacijskog sustava). Drago nam je što smo mogli biti dio ovog projekta i čestitamo nositeljima projekta na organiziranju svih aktivnosti i predanosti u njihovu izvršavanju.

Projekti s darovitim učenicima

Putem Javnog poziva za sufinanciranje projekata rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2023./2024., raspisanom od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, Osnovnoj školi Bartula Kašića odobrena su sredstva za projekt Financijske pismenosti pod vodstvom Natalije Zvelf, prof. izvrsne savjetnice. Glavni cilj projekta bio je podići svijest učenika o važnosti osobnog ponašanja i raspolaganja dobrima te stjecanje navike štednje i pametnog kupovanja. Projektom su bile obrađene četiri teme: Potrebe i želje, Povijest novca, novac, valute i kartice, Banke, krediti, štednja i Pametan potrošač. Učenici su kroz predavanja, radionice, igru i timski rad usvojili osnovne pojmove financijske pismenosti. Također, sami učenici primijenili su naučeno kroz izlaganje - učenici su pripremili prikaz putovanja na odredište po želji, uzimajući u obzir sve troškove puta. U sklopu projekta, učenici petih razreda Osnovne škole Bartula Kašića u Zadru su 7. lipnja 2024. godine imali priliku posjetiti Hrvatsku narodnu banku u Zagrebu. Učenici su poslušali predavanje na temu „Euro, naš novac“. Naučili su nešto više o razvoju samoga novca, bankarskim uslugama i važnosti štednje, ali i kako prepoznati krivotvorenu novčanicu. Na kraju predavanja, učenici su od Hrvatske narodne banke na poklon dobili i simbolične poklone koji će im zasigurno koristiti u budućnosti.

Čestitke profesorici Nataliji na održanom projektu i želimo joj puno sreće s budućim pohodima na čijem ćemo je putu vjerno pratiti.

Nastavak radionica u Gradskoj knjižnici Zadar

Dragi pratitelji,

nastavljamo s radionicama za darovite učenike u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar te i ove školske godine radimo na jačanju socio-emocionalnih vještina. Zasad smo održali tri radionice - dvije na temu Razumijevanja i upravljanja emocijama (učenici drugih razreda) i jednu na temu Samopoštovanja i kako vidimo sami sebe (učenici trećih razreda). Na radionicama je vladala vesela i pozitivna atmosfera, posebice kada su učenici glumili određene emocije i imali aukciju za "vrline" s "lažnim eurima". Nastavak radionica je u siječnju 2024. godine te im se iznimno veselimo.

Put ka zvijezdama

Radionicom Put ka zvijezdama dana 24.10.2023. obilježen je Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Bartula Kašića Zadar. Školska knjižnica je, uz suradnju s Centrom za uočavanje i rad s darovitima Zadar (Centar DaR) i Astronomskom udrugom Zadar, organizirala aktivnost kroz koju je uspješno spojena književnost sa znanošću.

Aktivnost je započela čitanjem knjige Mali princ, autora Antonia de Sainta-Exuperya. Nakon čitanja nekoliko odlomaka knjige i lutanja Malog princa po izmišljenim planetima, u realni svijet planeta uveo nas je Dalibor Bučić iz Astronomske udruge Zadar. Učenici su imali priliku vidjeti razne teleskope te postaviti kreativna i interesantna pitanja. Pričalo se i odgovaralo na mnoga pitanja o Suncu, Sunčevom sustavu, misijama Apollo na Mjesec, crnim i bijelim rupama. Učenici su se upoznali i s programom Stellarium preko kojeg su na računalima mogli gledati zvijezde, zviježđa, planete, komete i satelite u stvarnom vremenu.

Također, učenici Osnovne škole Bartula Kašića Zadar od 28.11.2023. do 5.12.2023. mogli uživati u izložbi koju je u hol škole postavila Astronomska udruga Zadar.

 Hvala Astronomskoj udruzi Zadar i veselimo se budućoj suradnji!